Hur mäter man en westernsadel?
Att hitta rätt sadel till sin häst kan kännas svårt ibland. Har du en häst med en problematisk rygg rekommenderar jag att ta ut en sadelprovare som kan hjälpa dig.
En sadel som ligger fel kan orsaka många problem i ridningen och i värsta fall skada hästen.
Med hjälp av en formbar linjal kan man mäta och rita av hästens rygg för att ta reda på vad man ska leta efter. Har man ingen sådan får man prova sig fram efter en visuell uppskattning.
Första punkten är att ta reda på vilken storlek på bom som hästen behöver, eller om du ska sälja en sadel ta reda på vad den har för storlek om det inte ståt utmärkt. Ofta kan man söka den informationen med hjälp av sadelns nummer och märke. Men ibland står inte dessa utmärkta eller så hittar man inte informationen, då kan man mäta sig till den troliga storleken.
Eftersom det inte finns någon standard på de olika storlekarna, utan det varierar mellan olika märken och modeller, så kan det vara bra att kunna mäta storleken på en sadel. Det är ju tyvärr inte alla sadeltillverkare som delar med sig av sina mått på olika storlekar.
Det är kombinationen av bredden på gullet och vinkeln på bombladen (barsen) som avgör vilket storlek sadeln har. ”Conchomått” är helt ovidkommande då olika tillverkare placerar sina conchos på olika platser på sadlarna och har olika mängd läder under.
Det som avgör om sadeln passar hästens ryggform är uppbyggnaden av sadeln runt bommen och hur bombladen är formade.
Med en formbar linjal kan man mäta ut formen och har man inte tillgång till en sådan så gäller det att prova sig fram.
Det är viktigt att bladen följer hästens rygg jämnt längs med hela anläggningsytan, inte trycka eller släppa mer på någon punkt.
Gullet
Tunneln under forken (framvalvet), en av sadelns viktigaste delar då den håller ihop bombladen.
För vid vinkel eller för låg gullet kommer leda till att sadeln ligger mot manken.
För smal vinkel kommer klämma hästen och hindra dess rörelser.
Mäta sadeln:
Vinkeln är antingen cirka 90° eller 93° och mäts enklast med en vinkelmätare, men kan lösas med till exempel en tumstock eller liknande också.
Gulletwith mäter man enklast med antingen ett skjutmått som passar eller med hjälp av ett snöre. Man håller snöret från punkt till punkt på sadeln och mäter sedan snöret.
Storlekar:
Ungefärliga mått då det inte finns någon standard och alla märken och bom-tillverkare gör som de tycker.
Semi Quarter: Gullet width 5 -6 ½ ¨ Vinkel ca 90° | Andra benämningar: |
Quarterbom: Gullet width 6 ½ – 6 ¾ ¨ Vinkel ca 90° | Draft: Gullet width 8 ¨ Vinkel ca 93° Byggda för de kraftigare körhästarna. |
Full Quarter: Gullet width 6 ½ – 7 ¨ Vinkel ca 93° | Haflinger: Gullet width 7- 7 ½ ¨ Vinkel ca 90-93° |
Wide (Xfull): Gullet width över 7 ¨ Vinkel ca 93° | Arab: Gullet width 6 ½ – 6 ¾ ¨ Vinkel ca 90° Korta sadlar, med plats för mer manke och stora bogrörelser. |
Sätesstorlekar
Sätet mäts från sömmen bak på canteln (bakvalvet) fram till insidan swellen (framvalvet).
Finns allt från 12¨ till 17¨
16¨ är det vanligaste. Det motsvarar en 17¨ engelsk sadel.
1¨ är lika med 2,54 cm.
Vilken storlek på sits ska man ha? Ni har säkert massor av tankar här och inget är egentligen rätt eller fel här. Det viktiga är att man kan hitta balansen i sadeln.
Finns en tumregel på att man ska kunna ha två fingrar mellan sina lår och swellen. Men en del sadlar är designade för att klämma åt om låren och vissa gillar stödet det ger med swellen tight mot låren.
Har man för stort säte hamnar man lättare i stolsits och för litet så blir man lättare framåtlutad. Men alla har sina preferenser här.