Presentation av min ena bok, Hästens bok heter den helt enkelt, än så länge.

Tanken är att denna bok ska handla om allt som jag anser är viktigt i vår hästhållning. Förutom själva träningen av hästen, för det får en egen bok.

Den är under ständig utveckling denna boken och jag är aldrig helt nöjd. Finns så mycket att lära sig och kommer hela tiden ny forskning att ta ställning till, så jag misstänker att den aldrig kommer bli klar, ha ha.

Men jag kan ju dela med mig av de delar som jag ändå känner mig nöjd med, små smakprov av det som kanske en gång blir slutresultatet.

Så… vi börjar från början med en del ur introt till Hästens Bok;

Hästar är underbara djur som, om man behandlar dem väl, kan bli ens bästa vänner. Men det är mycket som är viktigt att veta för att kunna ge hästen en så naturlig miljö som möjligt, vilket borde vara alla hästägares strävan.

Man blir aldrig färdigutbildad och att hela tiden uppdatera sina kunskaper är en mycket stor del i att vara en god hästmänniska. Man bör vara öppen för andras åsikter och alltid vara villig att dela med sig av sina egna kunskaper och erfarenheter.

Att förstå sig på hästens biologiska arv är A och O i all hantering och umgänge med dessa magnifika djur. Därför är denna bok i första hand tillägnad hästens vardagsliv och inte dess träning. Jag skriver för att utbilda och hjälpa och för att bidra till att världens hästar får ett så bra liv som möjligt.

Något som ständigt förändras i denna boken, i takt med att innehåller utvecklas, är innehållsförteckningen… Än så länge så är kapitlen som följer;

Innehållsförteckning

 • Hästens historia
 • Hästens beteende
  • Det vilda arvet i tamhästens beteende
  • Beteendestörningar och olater
  • Hästens språk
 • Hästmannaskap/Horsemanship
 • Anatomi och fysiologi
  • Exteriör
  • Hovar
  • Hud
  • Rörelseapparaten
  • Rygg
  • Andning och blodomlopp
  • Sinnen och signaler
 • Hästens fysiska hälsa och sjukvård
  • Normalvärden
  • Stallapotek
  • Visitation
  • Tandvård
  • Avmaskning
  • Vaccinationer
  • Bandagering
  • Första hjälpen, vad gör man?
  • Hovarnas sjukdomar och skador
  • Mag- och tarmsjukdomar
  • Smitta och smittspridning
 • Foder
  • Fodermedel
  • Vatten
  • Näringsämnen, vitaminer och mineraler
  • Mögel och foderjäst
  • Foderstater och näringsbehov
  • Fodersmältning
 • Avel
  • Avvänjning
 • Hästens hem och arbetsplats
  • Stallet
  • Lösdrift
  • Hagen
 • Lagar och föreskrifter
 • Referenser

Jag tänkte försöka dela med mig av godbitar från de olika kapitlen. Och på så vis även förhoppningsvis komma framåt med själva boken.

Hoppas ni kommer uppskatta det jag delar med mig av. Och som alltid tar jag gärna emot er kritik eller om ni bara har tips och idéer som kan hjälpa mig.